Amsterdam

Amsterdam is de (titulaire) hoofdstad en naar inwonertal de grootste gemeente vanNederland. De stad, in het Amsterdams ook Mokum genoemd (afkomstig uit het Jiddisch), ligt in de provincie Noord-Holland, aan het IJ, het Noordzeekanaal en de monding van deAmstel.

De gemeente Amsterdam telt 853.312 (30 april 2017, bron: CBS). Groot-Amsterdam telde 1.353.972 inwoners. Het aantal verschillende nationaliteiten in de gemeente behoort tot de hoogste ter wereld.[3][4]

Amsterdam dankt zijn naam aan de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel. De plaats kreeg kort na 1300 stadsrechten, werd in 1345 door het Mirakel van Amsterdam een pelgrimsoord en groeide in de Gouden Eeuw uit tot een van de belangrijkste haven- en handelssteden ter wereld. Een toestroom van buitenlanders uit vooral de Zuidelijke Nederlanden, Duitsland en de Scandinavische landen leidde vanaf het eind van de 16e eeuw tot stadsuitbreidingen, waaronder de laatste grachten van de fortificatie die nu alsgrachtengordel bekend is en in 2010 is toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Bezienswaardigheden in Amsterdam zijn het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en Het Scheepvaartmuseum, het Anne Frank Huis, het Concertgebouw,Muziekgebouw aan ‘t IJ, Bioscoop en Film Instituut EYE, dierentuin Artis, de Wallen en voor buitenlandse bezoekers de coffeeshops.

Amsterdam heeft twee universiteiten en meerdere hogescholen.

De stad is bestuurlijk onderverdeeld in zeven stadsdelen. De stad kent talloze buurten en wijken waaronder de internationaal bekende Jordaan.

Topografie

Amsterdam ligt in de provincie Noord-Holland, in het westen van Nederland. Het ligt aan deAmstel en het IJ. De haven van Amsterdam is via het Noordzeekanaal verbonden met deNoordzee. De binnenstad is opgesplitst in ongeveer 90 “eilanden” en de gemeente telt 1539 bruggen en viaducten waarvan 252 in de binnenstad. De binnenstad ligt ongeveer een meter boven zeeniveau en heeft, net als de omgeving, een zeer vlak landschap, dat in sommige gevallen, zoals bij de Haarlemmermeer en de Beemster, is ontstaan doorinpoldering.

Amsterdam is sterk verstedelijkt: op een grondgebied van 219,33 km² – waarvan 165,18 km² land – wonen 71.916 inwoners (30 april 2017, bron: CBS) De bevolkingsdichtheidbedraagt daarmee 4.987 inwoners per vierkante kilometer land.

Lees meer hier!

Posted in Uncategorized and tagged .