Samenvatting – wat te ontdekken in Holland

Noord-Holland begint vanuit Amsterdam en is een populaire toeristische bestemming. Bezoek Haarlem met zijn mooie Sint-Bavo kerk en het Frans Hals Museum, en nog veel andere smalle straatjes met interessante gebouwen. Door de rest van dit gebied, kan je rijden met stops om de vele schattige dorpjes, de windmolens te zien, van de uitgestrekte zandstranden te genieten, of om door Het Twiske natuurreservaat of het Kennermerduinen National Park te fietsen of kanoën.

Over de hele kust vind je mooie havensteden, waaronder het populaire Volendam, Edam van de kaasmakerij, Hoorn, en Enkhuizen met zijn Zuiderzee Museum. Neem in Den Helder de ferry tot het mooie eiland Texel. Ten zuidoosten van Amsterdam is Het Gooi, een gebied met bossen en heidevelden, goed voor te stappen of fietsen, waarover informatie verkregen kan worden in de belangrijkste stad, Hilversum.


Zuid-Holland is vlak platteland met velden en windmolens. De Haak van Holland bewaakt de ingang naar de enorme dokken van Rotterdam. Rotterdam is een grote stad, die in de laatste oorlog bijna volledig vernietigd werd, maar het Boymans-Van Beuningen Museum is de moeite waard om een bezoekje te brengen, net zoals de Kijk-Kubus (een omgekeerd huis!).

Den Haag, vlakbij de kuststad Scheveningen, is de hoofdstad van het land en is een drukbevolkte en aantrekkelijke stad met veel interessante historische gebouwen en enkele uitstekende musea – vooral het Mauritshuis en het Gemeentemuseum. De nabije kust heeft goede zandstranden en de leuke resortsteden Katwijk en Noordwijk. De levendige universiteitsstad Leiden heeft ook mooie puntgevelgebouwen rond de kanalen, en is de beste basis om de omliggende velden te bezoeken.

Delft wordt veel bezocht voor zijn schattige straten en potenbakkerij, terwijl het oude Gouda bekend is voor zijn kaas en straten langs het kanaal. De onbedorven stad Dordrecht ligt dicht bij het spookachtige Biesbosch was je kan bezoeken per boot of fiets. Historisch Utrecht ligt dicht bij de Utrechtse Heuvelrug, een bosgebied dat zich uitstekend leent voor wandelen en fietsen.


Het noorden van het land heeft de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Het platteland is vlak, maar groen en vaak bebost, met veel dijken. De twee belangrijkste steden van dit gebied zijn Leeuwarden in het westen en Groningen in het oosten. In Leeuwarden kan je het keramiekmuseum bezoeken in Het Prinsenhof.
Ten zuiden hiervan zijn meren en waterwegen rond de stad Sneek. In Groningen kan je van het levendige nachtleven, de bars en restaurants, het grote verkeersvrije centrum, zijn vele oude gebouwen en het Groninger Museum genieten. De mooie kuststeden Harlingen en Hineloopen en hun nabije stranden zijn terecht populair en van Harlingen kan je de ferry nemen naar de leuke eilanden Terschelling en Vlieland, die je het best per fiets bezoekt.

Het centrum van het land bestaat uit het grote Hoge Veluwe Nationaalpark, een bebost gezondheidsgebied, ideaal om te fietsen en bevat het Rijksmuseum Kroller-Muller waar je een uitstekende collectie moderne kunst vindt.
Nabij is de stad Arnhem, dat omringd is door kerkhoven van de laatste oorlog en met musea die het verhaal vertellen. Het noorden van deze centrale regio bevat veel meren en mooie kleine dorpjes gesneden door waterwegen.
Fietsen, wandelen, varen en kanoën zijn hier erg populair. Zwolle is een bezoekje waard voor zijn oude muren rondom de oudstad en de haven, net zoals de nabije stad Elburg, ooit een kuststad, maar nu deel uitmakend van teruggekregen land.


Het zuiden van Nederland bestaat uit Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Zeeland in het westen heeft enkele mooie stranden en is goed om te fietsen en wandelen, en Veere is een levendige havenstad. Middelburg is de belangrijkste stad hier en heeft enkele erg oude gebouwen. Als je naar Noord-Brabant gaat in het westen, kom je de eerste heuvels van Nederland tegen, en een verandering van het Protestantisme van de rest van het land naar een meer Katholieke sfeer. De enige stad die een bezoekje waard is, is ’s Hertogenbosch, met zijn kathedraal, zijn groot marktplein musea en, voor dit deel van het land, zijn restaurants en levendige bars.

In Limburg zijn er enkele echte heuvels. Bezoek het ontroerende Nationaal Oorlogsmuseum in Overloon. In het zuiden vind je de oude stad Maastricht, waar het oude en het nieuwe samenleven. De oude stad staat vol interessante en mooie gebouwen en buiten de stad ligt de heuvel Sint-Pietersberg met zijn grotten en galerijen. Rond de stad vind je groene en beboste heuvels gescheiden door rivieren die het zo’n goede plaats maken voor wandelen en fietsen.